Angst is een slechte raadgever

Ik bleef geschokt achter na het kijken van de uitzending op Nieuwsuur van afgelopen donderdag. Geschokt over de berichtgeving, maar ook over de les die uit deze gepresenteerde feiten werd getrokken. Vanuit mijn moederhart en mijn bevlogenheid met de stem van de zwangere, wil ik mijn stem nu gebruiken om mijn hart te luchten. Met als doel om op te komen voor jou, mijn zwangere medegenoot in onze community. 

Wat zijn de feiten die zijn gepresenteerd

Nieuwsuur besteedde in haar uitzending op 21-11-2019 aandacht aan een Zweeds onderzoek na hoeveel weken zwangerschap vrouwen een inleiding moet worden aangeboden. Het onderzoek in Zweden is gestopt. De reden is dat er zes vrouwen die deelnamen aan het onderzoek mee hebben gemaakt dat hun baby kwam te overlijden. Afschuwelijk voor deze vrouwen om dat mee te maken. Mijn moederhart is geschokt vanuit medeleven met hen. Hadden we deze baby’s niet kunnen redden? Deze gedachten boezemen me angst in.

Het antwoord van de professionals

In de uitzending komt Jan van Lith aan het woord. Hij is gynaecoloog en voorzitter van de beroepsorganisatie NVOG. Jan heeft het volgende (tot tweemaal toe) goed gezegd: Het is de vrouw die bepaalt en zij moet goed geïnformeerd worden. Waar ik minder blij mee was, is dat hij als gynaecoloog de inleiding presenteerde met de vele voordelen. Ook een zinnetje -dan kan je ook pijnbestrijding krijgen-, dat kwam op mij over zo van ‘wel zo gemakkelijk.’ Oeps een min-punt. Dat doet af aan eerlijke voorlichting.

Dat de voorlichting beter kan, staat buiten kijf. Voorlichting hierover in Nederland kan absoluut beter. Eerlijke voorlichting afgestemd op de specifieke situatie van de vrouw. Voor haar begrijpelijk uitgelegd.

Met uitspraken, zoals in deze uitzending zoals ‘verdubbeld je kans op’ beïnvloed je. 

Eerlijke voorlichting gaat ook over wat met onderzoek niet bewezen is. Dat zegt verloskundige Ank de Jonge, verloskundige en onderzoeker in de uitzending ook. We weten heel veel nog niet over wat de gevolgen zijn van een inleiding. Zij geeft aan dat er ook veel vrouwen zijn die er niet voor kiezen.

De voorlichting kan echt beter

Er zijn meer alternatieven dan het eerder aanbieden om in te leiden, die niet besproken zijn in de uitzending, maar die ook leiden tot minder babysterfte.

Volledige voorlichting geven is dus van groot belang. Welke keuzes zijn er te maken? Hoe kan de beschikbare informatie zo gebracht worden dat het de vrouw èn haar partner kan helpen om zelf het stuur in eigen hand te houden. 

Helaas komt in de uitzending van Nieuwsuur één vrouw aan ’t woord. Ik mis dat ook een vrouw met een andere ervaring aan het woord wordt gebracht. Ook mis ik dat de partner op geen enkele wijze aan het woord komt. Het is aan de vrouw om samen met de partner te beslissen. En daarvoor doorlopen zij een proces met de zorgprofessional die hen voorziet van voorlichting die bijdraagt aan proces van gemeenschappelijke besluitvorming (Shared Decision Making). En dan is de informatie afgestemd op de normen en waarden van de vrouw en haar partner, niet van de zorgprofessional.

Monitoring en serieus genomen worden

Naast deze goede voorlichting, de empowerment van vrouwen en hun partners, en het goede ‘beleid’, is ook de monitoring van de vrouwen die kiezen om af te wachten van groot belang. Vrouwen moeten de optimale zorg krijgen. Als zij zich zorgen maken (intuïtief), dan moeten zij niet hoeven wachten totdat zorg geboden kan worden. 

Wat doet de stichting Zelfbewustzwanger voor de zwangere vrouw en haar partner?

Wat van belang is, dat vrouwen en hun partners dus keuze krijgt aangeboden. Dat het niet zo is dat in Nederland het afhangt waar je zorg ontvangt, wat je krijgt aangeboden. 

Daarnaast gaat het dus om goede voorlichting. En taal die gericht is op het versterken van het vertrouwen van de vrouw in haar eigen vermogens. Feiten niet verbloemen, maar ook geen angst aanjagen. Daarvoor empoweren wij vrouwen middels onze e-learning èn stimuleren we om de BRAINS te gebruiken. Zie hiernaast.

Maar onze stichting Zelfbewustzwanger doen meer!

In december 2018 schoven we aan tafel bij de KNOV, de beroepsorganisatie van de verloskundigen om tot goede voorlichting te komen. Wij ontwikkelden mee aan een keuzehulp voor de afweging om in te leiden of niet. 

Dit jaar december schuift een cliëntvertegenwoordiger vanuit Zelfbewustzwanger aan tafel bij de herziening van de module van de richtlijn over ‘serotiniteit’, wat de medische naam is voor ‘over tijd zijn’. 

Angst leidt je ergens vandaan, liefde leidt je ergens naartoe

Naast al het bovenstaande, wil ik nog ergens voor pleiten. Ik pleit voor compassievolle geboortezorg. Vanuit liefdevolle warmte voor elkaar als medemens, kunnen je elkaar helpen herinneren: angst leidt je ergens vandaan, liefde leidt je ergens naar toe. Vanuit vertrouwen en liefde, goed geïnformeerd, sta je het krachtigst om de regie te nemen. Daar ben ik van overtuigd.

Met warme compassievolle groet, 

Floor


Voor zwangeren die het stuur in eigen hand willen houden

Wil jij zelf regie houden tijdens je zwangerschap en bij je bevalling? Of ben je beroepshalve geïnteresseerd? Doe mee met ons GRATIS onlineprogramma! Dit is een unieke e-learning met aansprekende video’s waarin specialisten je uitleggen wat je als zwangere wilt weten. Het leert je o.a. ontspanningstechnieken succesvol toe te passen en helpt je om zelf regie te houden bij beslismomenten.

Zelf niet zwanger? Deel het gerust met alle zwangeren in je omgeving!