Van zorgen vóór naar zorgen dàt

Wat zou jouw voorkeur zijn? Kom bij ons, wij zorgen goed voor je, wij houden je goed in de gaten, bij ons hoef je geen pijn te lijden… Mmm dat klinkt verleidelijk. Aantrekkelijk toch zo’n uitnodiging? Of voel jij je zo meer uitgenodigd: Kom bij ons, wij stimuleren je jouw eigen kracht in te zetten, jij bent aan zet, wij bepalen en creëren samen de randvoorwaarden, jij doet het werk. Een nuance verschil of een totaal andere visie? In deze blog deel ik met je wat het verschil is tussen zorgen vóór en zorgen dàt. Een dilemma waarover menig leidinggevende mee kan praten. De lessons learned geven waardevol inzicht hoe een positieve bevallingservaring te creëren en wat jij daar aan kan bijdragen.

Het euvel van iedere leidinggevende

Even een tripje in de dagelijkse wereld van iedere leidinggevende. De dilemma’s: Hoe krijg ik ze zover om te veranderen? Hoe zorg ik ervoor dat mijn mensen duurzaam inzetbaar zijn en blijven? Hoe krijg ik het zover dat in mijn organisatie mijn mensen hun beschikbare potentieel ook ten volste inzetten? Waarom nemen mijn medewerkers zo weinig initiatief? De verleiding is om te gaan zorgen voor medewerkers. Uitgebreide handleidingen en werkomschrijvingen zijn gemaakt om mensen richting en handvat te geven. Dichtgetimmerde functieomschrijvingen. Controle houden door SMART afspraken. Is dat van deze tijd? Hoe zorg je voor eigenaarschap daar waar het hoort? De aap op de juiste schouder? Hoe zorg je ervoor dàt mensen zelf eigenaar zijn om hun potentieel ten volste in te zetten? 

img_0953Dit is mijn speeltuin

Dagelijks houd ik me bezig met het thema leiderschap. Ik geef trainingen over persoonlijk leiderschap, ik geef trainingen over leidinggeven aan anderen. Ik kan putten uit eigen ervaring, want ik ben vele jaren zelf leidinggevende geweest. En heb leiding gegeven aan een drietal verschillende organisaties vanuit mijn rol in een Management Team.

Van moeten naar willen

Als ik deze thematiek helemaal laat ‘inkoken’ tot de essentie, dan komt het mijns inziens neer op: hoe kan je van “moeten”, “willen” maken? Mensen moeten verschrikkelijk veel. Van zichzelf in de eerste plaats. Hebben allemaal verwachtingen van hoe ze moeten zijn.

Om te voldoen aan deze verwachtingen ervaren veel mensen druk. Geen keuzevrijheid. ‘Ik word geleefd’. Daaronder verscholen, heeft ieder mens een wil. De wil om ertoe te doen. Daar weer verbinding mee krijgen, biedt de sleutel tot eigenaarschap. Van daaruit ontwikkel je regie over je keuzes. Dan gaat potentieel stromen en komt persoonlijke kracht vrij.

meningenDat is in een zwangerschap niet anders

Een zwangerschap, zeker een eerste, is een reis door het onbekende. Veranderingen volgen elkaar in hoog tempo op. Er komt een hoop onzekerheid bij kijken om hiermee om te gaan, bij veel vrouwen (en hun partners). Niet verstrikt raken in van alles moeten. In de eerste plaats het goed ‘moeten’ doen.

In de geboortezorg is de norm zorgen vóór

“We zorgen vóór onze zwangeren” is in de geboortezorg de overheersende houding.

Onze zwangere heeft recht op goede zorg, recht op pijnstilling, wij houden nauwkeurig de risico’s bij van het proces en controleren haar voortgang. Deze taal en houding, hoe goed bedoeld ook, stimuleert de zwangere om zich te laten verzorgen. Ontwikkel je niet zo juist afhankelijkheid in plaats van eigenaarschap?

Van zorgen vóór naar zorgen dàt

De kanteling zit in de wijze van communicatie en coaching van zwangeren om eigenaarschap te nemen. Dat vraagt andere skills van de zorgverlener, vraagt een andere taal. Net als van de leidinggevende die ‘klaagt’ over dat de medewerkers te weinig initiatief nemen, weerstand hebben tegen verandering. Dat vraagt compassie en communicatie vanuit empowerment. Samen Beslissen is een vorm die hierop voortbouwt.

Van zorgen vóór naar zorgen dàt

De kanteling zit in de wijze van communicatie en coaching van zwangeren om eigenaarschap te nemen van zichzelf. Dat vraagt andere skills van de zorgverlener en andere taal. Net als de leidinggevende die ‘klaagt’ over dat de medewerkers te weinig initiatief nemen, weerstand hebben voor verandering. Dat vraagt compassie en communicatie vanuit empowerment. Samen Beslissen is een vorm die hierop voortbouwt.

Schermafbeelding 2015-11-26 om 14.28.14Het werkt twee kanten op

Om aan dit proces ondersteuning te bieden, heeft hetbuikencollectief.nl verschillende diensten ontwikkeld. Ons online programma, je kunt het zien als een uitgebreide zwangerschapscursus in de vorm van een e-learning. De nascholing voor zorgprofessionals over ‘benut de kracht van co-creatie met je cliënt’. Zo bieden we beide kanten ondersteuning om te zorgen dàt Samen Besloten wordt vanuit vertrouwen. Dat is volgens ons de beste basis om een positieve bevalervaring te realiseren. Daaruit kan levenslang vertrouwen uit geput worden door alle betrokkenen, de moeder, de partner en niet in de laatste plaats de baby zelf.

Gratis videolessen voor jou.

Deel elke zwangere een ansichtkaart uit en vertel over de e-learning voor zwangeren waar ze gelijk vanaf de intake al mee kan beginnen. Zet een linkje op jullie eigen website naar hetbuikencollectief.nl. Heb je dat gedaan? Stuur mij een printscreen en dan is er voor jou een e-learning die ik je gratis aanbied. Ik geef je, in drie videolessen, handvatten en coachingstips over hoe te bouwen aan vertrouwen bij je cliënt. schermafbeelding-2016-10-03-om-10-44-27

Zo kan je heel simpel al op weg. Zo bouw je samen aan een samenwerking waar je een vruchtbare bodem schept voor co-creatie.

Gelijk aan de slag dus 🙂 Wil je dat? Stuur me dan een mailtje met hoeveel kaarten jij wil ontvangen om uit te delen.