Verbeeldingskracht – het nut van fantaseren

Afgelopen maand hebben we onze deelnemers gevraagd hun mening te geven over onze e-learning. Velen namen de moeite om dit met ons te delen, dank daarvoor! Ik hang aan hun lippen om te leren van hun ervaringen en deze te verwerken om een nog betere, een nog aansprekender e-learning te maken. De feedback op module 1 leverde me stof tot nadenken op: er kwamen zowel lovende als kritische reacties op. Het gaat over het stellen van jouw droomdoel als zwangere vrouw en hoe je hierbij jouw verbeeldingskracht benut.

In deze blog onderzoek ik het nut van fantaseren en geef ik je mijn 4 tips om nog meer kracht te halen uit jouw droomdoel.

Waarom een doel stellen?

Waarom zou je als zwangere vrouw een doel stellen? Dat is toch meer dan logisch: een gezond kind, niet te veel gedoe met je zwangerschap en een oké bevalling? ‘Dat doel is toch in twee zinnen gesteld’, was de feedback van één van de deelnemers. ‘Waarom al die moeite?’ Ik neem je mee op onderzoek.

Eerst even terug, naar het waarom van doelen stellen. Doelen stellen we om ons te helpen richting te geven. Op momenten dat er keuzes te maken zijn helpt het je te focussen op wat je wilt nastreven, jouw doel. Als je jouw doel heel nauwkeurig en krachtig hebt gesteld, heb je daar bij zo’n keuzemoment heel veel aan. Een vaag gesteld, of -nog erger- een niet positief geformuleerd doel geeft je geen richting.

Vier tips voor een nauwkeurig en krachtig doel

Oké we willen dus een nauwkeurig en krachtig gesteld doel stellen. Maar hoe doe je dat dan? Ik geef je vier tips:

Tip 1: Zorg voor een ontspannen mind en lichaam

Is je hoofd druk met allemaal andere gedachten, dan benut je jouw beschikbare denkkracht bij het vaststellen van je doel maar ten dele. Dus: zorg voor een ontspannen mind. Hoe? Door je aandacht op je adem te richten en je ademhaling langzaam iets te vertragen. Met een vertraagde ademhaling vertraag je ook je denken. Zo ontspan je ook je lichaam. Vanuit een ontspannen lichaam ben je beter bewust van wat er in je lichaam gebeurt en welke gevoelens je ervaart.

Tip 2: Doe alsof het je lukt.

Met andere woorden: doe alsof je dromen al werkelijkheid zijn geworden. Voel het gevoel van de vervulde wens. Hier komt je fantasie van pas. Geef jezelf toestemming om te fantaseren dat je jouw doel hebt bereikt. Dit is voor sommige mensen heel spannend. Zij stuiten op gedachten die dat fantaseren in de weg zitten. ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’, is zo’n gedachte. Als je vrij kunt fantaseren dat je in de werkelijkheid van je droom bent aangekomen, dan kun je veel nauwkeuriger je doel omschrijven.

Door jezelf toe te staan dit te beleven – je gedachten en gevoelens in je droomtoestand te ervaren – geef je jezelf een ervaring die in je lichaamsgeheugen gaat zitten. Een lichaamsgeheugen? Ja, ook je lichaam heeft een geheugen. Als je op enig moment terugdenkt aan je doel, ontstaat er in je lichaam het bijbehorende gevoel. Dat brengt je straks, op momenten van keuzes, dichter bij je intuïtie, wat eigenlijk betekent dat je lichaam je een signaal geeft van dit diepere weten wat goed voor jou is.

Tip 3: Denk aan wat je wèl wilt, niet aan wat je niet wilt.

Dit is een gouden regel. Je brein is namelijk onbekend met het woordje ‘niet’, dus help je brein door je doel positief te formuleren. Dat wat je aandacht geeft groeit. Aandacht geven aan een positief geformuleerd doel brengt je er al een stukje dichterbij.

Tip 4: Schrijf of teken wat je wel wilt, vergeet wat je niet wilt.

Door een actie te laten volgen op jouw fantasie, geef je je fantasie vorm in het ‘hier en nu’. Het is een manier om het nog krachtiger voor je te laten werken. Ook hier geldt dat – doordat je ermee aan de slag bent – je het doel aandacht geeft. Daarnaast doet je lichaam mee door de bewegingen van het schrijven of tekenen. Zo sla je de ervaring nog meer op in je lichaamsgeheugen.

Ervaring uit de praktijk

In de e-learning hebben we een geluidsopname gemaakt. Deze helpt je allereerst om te ontspannen. Daarnaast begeleidt de stem je om je fantasie een zetje te geven jouw ideale verhaal te vertellen over je zwangerschap en aanstaande bevalling. Een paar reacties van deelnemers:

“Ongekend hoeveel liefde er los kwam bij deze oefening.”

“Wat bijzonder om te zien wat zo’n verbeeldingsopdracht kan brengen en losmaken. Vooral verrassend, omdat ik tevoren dacht dat dit niet echt bij me paste… Ik sta ervan te kijken en ben trots over hoe mooi positief mijn droomdoel uiteindelijk is geworden ?.”

“Heel mooi om aan de slag te gaan met deze oefening, hij maakte veel emoties los. Dit had ik zeker niet verwacht. Fijn om zo duidelijk bezig te zijn met een doel te vormen.”

Deze oefening laten we in ons programma 😉

Een doel stellen, hoe nauwkeurig en krachtig ook, is helaas geen garantie dat het doel zo behaald wordt. Het is bedoeld als een vreugdevolle ervaring die je op keuzemomenten kan ondersteunen om datgene te doen wat bij jou past. Het ondersteunt om regie te nemen en te behouden. Er zijn vele factoren die meebepalen wat er gaat gebeuren. Niet op alle factoren heb je zelf de regie. Je hebt wèl altijd de regie op hoe je betekenis kunt geven aan keuzes. Het hebben van regie blijkt van grote waarde om straks terug te kunnen kijken op een positieve bevallingservaring.

Ik wens je veel vreugde toe met fantaseren en het stellen van je droomdoel.
En mocht je, als je niet zwanger bent, dit lezen, dan kun je uiteraard bovenstaande tips ook toepassen bij het stellen van andere droomdoelen in jouw leven.

Met warme groet,

Floor


 

Voor zwangeren die het stuur in eigen hand willen houden

Wil jij zelf regie houden tijdens je zwangerschap en bij je bevalling? Of ben je beroepshalve geïnteresseerd? Doe mee met ons GRATIS onlineprogramma!
Dit is een unieke e-learning met aansprekende video’s waarin specialisten je uitleggen wat je als zwangere wilt weten. Het leert je o.a. ontspanningstechnieken succesvol toe te passen en helpt je om zelf regie te houden bij beslismomenten.

Zelf niet zwanger? Deel het gerust met alle zwangeren in je omgeving!