Nascholing

Scholing voor zorgprofessionals: Benut de kracht van co-creatie met je cliënt. Samen beslissen.

Shared Decision Making, Samen beslissen, hoe doe je dat als zorgprofessional in de geboortezorg? Hoe pas je deze methode in praktijk van alle dag toe? Hoe ga je om met weerstand bij je cliënt of gevoelens van angst? Hoe empower je jouw cliënt om in haar kracht te gaan staan? In deze scholing leer je handvatten die je gelijk kunt inzetten.

Schermafbeelding 2016-06-06 om 14.05.04

Tineke vertelt wat het haar heeft opgeleverd om deel te nemen aan de scholing

Programma

Shared Decision Making, Samen Beslissen. Wat houdt het in. Hoe pas je het toe in de praktijk?

Hoe empower je jouw cliënt? Coachingstechniek om cliënt in haar kracht te zetten, door haar om te leren gaan met angst. Je vergroot haar veerkracht.

Accreditatie

Door de KNOV met 6 punten geaccrediteerd.

Wanneer

Neem contact op wanneer de volgende nascholing is gepland.

Meer informatie

Lees blog over dit onderwerp.

Teambuilding

MIO-accreditatie voor teamleren

Als VSV of verloskundigepraktijk een dag samen leren, doelen stellen en samen bouwen aan vertrouwen? Eerder begeleidde zelfbewustzwanger.nl bij een teamdag en dat leverde 7 MIO-punten op. Neem contact op om de mogelijkheden te verkennen voor jouw organisatie.

Moederraad

Zit de zwangere aan tafel bij jouw VSV?

vergadertafel

Hoe zet je een moederraad op als VSV?


Heeft jouw VSV al een moederraad? In de Zorgstandaard Integrale Geboortezorg (ZIG) staat omschreven dat het kwaliteitsjaarverslag besproken wordt met een adviesraad van cliënten. Hoe kom je tot zo'n adviesraad en hoe zorg je dat je succesvol ermee samenwerkt?

Ben jij als VSV bestuur je aan het bezinnen hoe de Zorgstandaard Integrale Geboortezorg te implementeren? Dan ben je ongetwijfeld aan het bezinnen op hoe tot een adviesraad te komen van cliënten. Want met zo'n soort 'moederraad' bespreken jullie straks het kwaliteitsjaarverslag en beleidsplannen. Hoe krijg je een moederraad? Hoe zorg je dat je succesvol samenwerkt met zo'n moederraad? Daar gaat deze video over.

Bekijk deze video van 13 min over hoe cliëntenparticipatie succesvol vorm te geven


Meer informatie


Wil jij de notitie ontvangen? Klik dan hier en je krijgt het toegestuurd.

Lees de blog over moederraden.

Onze visie op 'cliënt centraal'


Tripartiet de zorg vernieuwen. Dat is wat de minister VWS voor ogen heeft. Ook in de geboortezorg een belangrijke term. Het wil zo veel zeggen als dat vernieuwing van beleid gedragen en gecreëerd wordt door drie partijen: de zorgverleners, de zorgverzekeraars en de zorg-'gebruiker' d.w.z. de cliënt. Deze drie partijen hebben elkaar in ons land helaas nog niet goed genoeg gevonden.  De stoel van de zwangere is veelal leeg aan de tafels waar beleid wordt gemaakt. Of er is geen gelijkwaardige positie van waaruit de cliënt aan tafel aanschuift en samenwerkt.

Zelfbewustzwanger.nl biedt zorgprofessionals advies en ondersteuning bij het goed opzetten en laten verlopen van cliëntparticipatie.

Hoe beklim je de participatieladder nou echt?

Participatieladder
Illustraties gebruiken?


Delen = prima. Wil je onze leuke illustraties gebruiken? Dat kan! Wel de bron vermelden ©

Met onze brede expertise kun je vele kanten op

Schermafbeelding 2015-11-26 om 15.24.52

We kunnen putten uit brede expertise en ervaring.

Ons team adviseurs bestaat uit een bedrijfskundige, een organisatie-psycholoog en een bestuurskundige. Wij combineren onze expertise en ervaring voor optimaal resultaat en ondersteuning. Die hebben we opgedaan door verschillende organisaties te adviseren en ondersteunen bij verandertrajecten, gericht op:

 • Cliëntparticipatie opzetten en succesvol inzetten voor vernieuwing van zorg.
 • Specifiek in de geboortezorg: het opzetten van een moederraad.

En door onze opgedane expertise te delen in de vorm van:

 • Trainingen
 • Workshops
 • Lezingen
 • Dagvoorzitterschap bij symposia

Neem contact met ons op om te verkennen hoe we jou of jouw VSV kunnen ondersteunen!

Ons aanbod: Unieke expertise en 'hand-on' hulp

Voor Verloskundig Samenwerkingsverbanden en andere samenwerkingsverbanden in de geboortezorg bieden we de volgende diensten aan:

 • Advies bij het opzetten van een moederraad
 • Projectleiding om daadwerkelijk een moederraad te vormen
 • Lezingen over moederraden en cliëntparticipatie
 • Voorzitterschap bij congressen en symposia vanuit het perspectief van de cliënt
 • Coaching en training van moeders die deelnemen aan moederraden.
 • Coaching en training van zorgprofessionals die werken met cliëntenparticipatie

Ons unieke concept biedt uitkomst!

Vrouwen die deelnemen aan het online programma, vragen we mee te werken aan onderzoek door het invullen van een survey. Doel van dit onderzoek is om de tevredenheid van de gebruikers van de zorg in kaart te krijgen op een onafhankelijke manier. De vrouw beoordeelt de zorgverlener niet rechtstreeks. Het leidend principe bij het invullen van de vragenlijst is: we helpen elkaar, vrouwen onderling steunen elkaar. Zo krijgen we op een onafhankelijke manier in beeld waar de vrouwen tevreden over zijn en waar verbetermogelijkheden liggen ten aanzien van de geleverde zorg.

Wij vragen vrouwen of ze in locale moederraad willen deelnemen

Wij vragen de vrouwen die deelnemen aan ons online programma of zij geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan een medezeggenschapsraad (vaak genoemd moederraad, maar vaders zijn ook welkom!). We verzamelen hun gegevens, zodat, indien gewenst door een VSV, we 'hands-on' kunnen ondersteunen bij het opzetten van zo'n medezeggenschapsraad.

En we kunnen tevens deze moeders en vaders die willen participeren ondersteunen met training en coaching, zodat zij hun rol op professionele wijze kunnen invullen.